Veel gestelde vragen

Hoe kan ik jullie bereiken?


De snelste weg is via de 24/7-telefoonservice op het nummer 03 888.78.00. Vanuit het contactformulier kan u eveneens een aanvraag doen. U kan ook een mailtje sturen naar info@ruimerke.be.

Hoelang op voorhand dien ik een ruiming of reiniging te plannen?


Enkele dagen op voorhand, dan vermijdt u een toeslag voor een dringende interventie. We bieden ook een onderhoudsplanning aan. Dit houdt in dat u volgens de afgesproken termijn automatisch een bericht van ons krijgt wanneer het weer tijd is om uw put te laten ledigen. Vele klanten zijn reeds ingegaan op dit aanbod. 

Hoe kan ik betalen?


Standaard vragen wij een onmiddellijke betaling aan de chauffeur. Dit kan zowel cash als met de bankkaart. Vanaf heden kan dit ook met Payconiq.  U ontvangt dan een ondertekende interventiebon en achteraf een factuur indien gewenst.

Om hoe laat komen jullie?


De chauffeur meldt zich bij u aan tussen 7u30 en 16u30. Een meer gedetailleerd tijdstip kunnen we helaas niet geven. De route is afhankelijk van de tijd die besteed wordt per adres alsook de tijd doorgebracht bij het zuiveringsstation wanneer de vrachtwagen vol is. Wat we wel kunnen aanbieden, is dat onze chauffeur u opbelt wanneer deze vertrekt op het vorig adres (via anoniem nummer). 

Krijgen we korting wanneer we een groepsaankoop doen?


Ja, vanaf 3 adressen in dezelfde straat krijgt u per put 10€ korting als de interventie op dezelfde dag en hetzelfde moment kan uitgevoerd worden.

Ik huur een woning, zijn ruimings- en/of onstoppingskosten voor mijn huisbaas?


Volgens de huurwetgeving zijn de kosten voor ruimings- en/of ontstoppingswerken voor rekening van de huurder. Indien de werken uitgevoerd worden in opdracht van de verhuurder, dan ontvangen wij graag een geschreven opdracht van de huisbaas.

Moet ik parkeerplaats voorzien?


Ruimingswagens zijn te zwaar om op een oprit van een woning te staan. In drukke straten is het aangewezen om met de gemeente een parkeerverbod te regelen voor een lengte van een  3- tot 4-tal personenwagens. Na de bevestiging van het parkeerverbod kunnen wij de werken inplannen.

Wat is een beerput?


Een beerput is een ondergrondse put met een deksel op, met als doel de toiletresten op te vangen. De put is niet aangesloten op het rioleringsnetwerk. Omdat er geen afvoer is, stapelen de resten zich op en moet hij regelmatig geledigd worden.

Hoe werkt een beerput eigenlijk?


In de beerput huizen bacteriën die ervoor zorgen dat de afvalresten op natuurlijke wijze afgebroken worden. Ze houden niet van chemische producten. Voor een optimale werking van dit proces gebruikt u best zo min mogelijk chemische producten. Er bestaan biologische producten om uw toilet te reinigen en een fijne geur te geven.

Heeft elke woning een beerput?


Nee, woningen mogen afhankelijk van de gemeente ook aangesloten worden op de riolering. Dan spreekt men van een septische put of tank.

Wat is een septische put?


Een septische put of tank (uit beton of kunststof), vangt naast toiletafval ook afvalwater op. Het grote verschil met een beerput is dat een septische put in verbinding staat met het rioleringsnetwerk.

Hoe werkt een septische put eigenlijk?


Afvalwater en septisch materiaal (toiletafval) komen samen in een put. Hierdoor wordt de massa verdund om later makkelijker naar de riolering afgevoerd te worden. Let wel, niet alle gemeenten in België laten dit toe. Kijk op de website van uw gemeente na of deze mogelijkheid voor u een optie is.

Waarom moeten beer- of septische putten regelmatig geruimd worden?


Voor een beerput lijkt dit zeer logisch. Als hij vol is moet hij geruimd worden. Maar een septische put, die is toch aangesloten op de riolering, dus dan moeten we deze toch niet ledigen?
Dat klopt niet helemaal. Afhankelijk van het toiletpapier en de reinigingsproducten die u gebruikt, slibt de riolering langzaam dicht. Om niet voor verrassingen te staan, worden de leidingen periodiek gereinigd met hoge druk.

Met welke frequentie moet de beerput geledigd worden?


Dat is afhankelijk van de inhoud van de put en het aantal mensen in huis. Sommige putten ledigen wij jaarlijks, anderen om de vier jaar. In onze database kunnen wij voor reeds bezochte adressen de frequentie opzoeken. Indien gewenst, houden wij dit voor u bij in onze onderhoudsplanning

Hoeveel kost het ruimen van een beerput of een septische put?


 • Voor het ruimen van een septische put: Startprijs tot 2000L (20 HL) is 119€* (*incl. 21% btw, milieutaks en ruimingsattest).
 • Voor het ontstoppen of reinigen: Prijs voor de eerste 30min is 192,39€* (*incl. 21% btw voor een woning jonger dan 10 jaar en 6% indien het huis ouder is dan 10 jaar).
 • Wanneer het ruimen en het ontstoppen samen uitgevoerd wordt voor een woning ouder dan 10 jaar is het beiden 6%.

Ter info, ruimen alleen is nooit 6% btw.

 • Ruimen vanaf 119 euro* (*incl. 21% btw, ruimingsattest en milieutaks, put op maximaal 40m van de vrachtwagen tussen 7u30 en 17u00)  (zie onderaan de volledige prijslijst 'ruimen').
 • Reinigen vanaf 168.54€* (*incl. 6% btw voor de eerste 30min voor een woning ouder dan 10 jaar tussen 7u30 en 17u00) (zie de volledige prijslijst 'reinigen'). 
 • Ruimen en reinigen vanaf 272.79€* (*incl. 6% btw voor de eerste 30min reinigen en tot 2000L, ruimen met ruimingsattest voor een woning ouder dan 10 jaar tussen 7u30 en 17u00) (zie onderaan beide volledige prijslijsten 'ruimen' en 'reinigen').
 • Voor welomlijnde projecten, specifieke toepassingen of groepsaankopen kan u ons steeds contacteren voor een offerte

Aarzel niet ons te contacteren bij verdere vragen, afwijkende hoeveelheden of gegevens.

Wat is een ruimingsattest?


Het spreekt voor zich dat het opgezogen materiaal, niet zomaar gelost kan worden. Alles wat wij ophalen wordt tegen betaling afgevoerd naar officiële rioolwaterzuiveringsinstallaties. Enkel erkende ruimingsbedrijven kunnen daar klant worden en daardoor ook een ruimingsattest afgeven. Het is voor de klant in dat geval een zekerheid dat het septisch afval officieel verwerkt wordt. Met het ruimingsattest verklaart de klant eveneens dat het opgezogen materiaal enkel huishoudelijk afval is (dus zeker geen olie, vet, diesel, benzine of andere chemicaliën). Met het ondertekenen van het attest geeft de klant trouwens toestemming tot mogelijke staal name.

Mijn beerput zit vol. Kan ik vandaag / vannacht geholpen worden?


Dat kan!

‘t ruimerke biedt een 24/7-service. Echter voor dergelijke opdrachten hanteren wij volgende toeslagen:

 • Dringend:   129€* (interventies aangevraagd dezelfde dag)
 • Weekend:   249€*
 • Avondfee:   219€* (vanaf 17:00 tot 7:00 uur)

Dit bovenop het normale ruimings- en/of ontstoppingstarief. Zie punt - hoeveel kost het ruimen van een beerput of een septische put?.
Een goede onderhoudsplanning kan hier soelaas brengen en hoge kosten vermijden.

*deze toeslagen zijn inclusief 21% btw, milieutaks, ruimingsattest, transport- en personeelskost.

Moet ik aanwezig zijn tijdens het ruimen?


Onder bepaalde voorwaarden kunnen we ruimingen uitvoeren zonder dat u thuis bent:
   - Ligt de put vrij en toegankelijk zonder dat we de woning moeten betreden?
   - Kan u twee emmers water voorzien in de buurt van de put om het materiaal te spoelen?
   - Heeft u ons een mailtje verzonden naar info@ruimerke.be met het akkoord?
Indien het antwoord op deze 3 vragen ja is, voeren wij de ruiming uit zonder uw aanwezigheid. De factuur wordt u nadien opgestuurd met een betalingstermijn van 8 dagen.

Wat is ontstoppen?


Een toilet, een afvoer van keuken of riolering kan verstopt geraken door de ophoping van papier of afvalresten, zeepresten afkomstig van een (vaat)wasmachine of overmatig gebruik van toiletpapier en vochtige doekjes. In dat geval maken we gebruik van een wagen met hoge druk om de leidingen onder hoge druk door te spuiten.

Hoeveel kost een ontstopping?


 • Voor de eerste 30min kost dit 192,32€*
 • Voor 45 min is dit 258,94€*
 • enzovoort - zie prijzen 

Wanneer het huis ouder is dan 10 jaar kan het ontstoppen ook uitgevoerd worden aan het verlaagd btw tarief van 6%.
Voor dringende interventies hanteren wij volgende toeslagen:

 • Dringend (interventies aangevraagd dezelfde dag): 129€*
 • Weekend: 249€*
 • Avondfee (vanaf 17:00 tot 7:00 uur): 219€*

Dit bovenop het normale ruimings- of ontstoppingstarief.

*deze toeslagen zijn inclusief 21% btw, milieutaks, transport- en personeelskost.

Wist u dat een overvolle septische put of beerput de oorzaak kan zijn van een verstopping?


Dit kan u eenvoudig nagaan door het deksel van de put open te leggen:

 • Staat de inhoud van de put over het niveau, kan u de afvoerbuis naar de straat niet meer zien of loopt de put over? Dan spreken we duidelijk van een verstopping in de afvoerbuis naar de straat en moeten wij de riool ontstoppen.
 • Ziet u aan het oppervlak van de inhoud van de put duidelijk koekvorming, maar op een normaal niveau? Dan is het tijd voor het ruimen van de septische put of beerput

Wat kunnen de redenen zijn van een aanhoudende en wederkerende verstopping?


Indien er niet in geslaagd wordt om een verstopping weg te werken onder hoge druk, kan dit te wijten zijn aan:

 • Een beschadigde of verzakte afvoerleiding; als deze in de grond ligt krijgen we aarde terug na het spuiten met hoge druk.
 • Wortels van struiken of bomen die zich in de afvoer nestelen.
 • Een vreemd voorwerp, dat door de afvoer steekt.
 • Slecht geplaatste afvoerleidingen; met teveel bochten of verschillend van diameter.
 • Beton- of cementinloop.

Bovenstaande problemen kunnen wij vaststellen aan de hand van camera-inspectie. Ook hiermee kunnen onze collega’s u van dienst zijn

Ik heb een ‘verborgen’ put gevonden in mijn tuin. Kan deze gereinigd worden?


Natuurlijk. Met een combi-hoogdrukwagen ledigen we de resten in de put en spuiten hem schoon .

Waarom is het aangeraden om regelmatig de afvoerleidingen of riolen volledig te laten reinigen?


Dit zal een vlottere doorstroming van het afvalwater mogelijk maken, alsook verstoppingen voorkomen.

Mijn kelder is ondergelopen, maken jullie hem leeg?


Indien het enkel om water gaat en er geen drijvende scherpe objecten in voorkomen, dan maken wij deze graag voor u leeg.

Wat kost het reinigen van een vet-, septische- of beerput of van een kelder?


Hiervoor maken wij een combinatie van de ruimings- en ontstoppingstarieven - zie onze prijzen.

Klik hier voor een prijsaanvraag of bel 03 888. 78.00

Wist u dat ook een regenwaterput dient gereinigd te worden?


Na verloop van tijd raakt het regenwater in de put vervuild. Dit herken je aan een vreemde geur en een bruine of gele kleur. Er vormt zich een sliblaag op de bodem en allerlei vuil hecht zich aan de wanden van de regenwaterput.
In de sliblaag en op de wand van de waterput nestelen zich op termijn micro-organismen. Een regenwaterput reinigen is hierdoor van uiterst belang. Wij raden aan om de waterput om de 2 à 3 jaar te laten reinigen.

Hangt er een rioolgeur in huis of heeft u last van wederkerende verstoppingen?


Deze ongemakken wijzen vaak op een probleem in de afvoerleidingen of aan de riolering. Aangezien afvoerleidingen hoofdzakelijk ingebouwd zijn of zich ondergronds bevinden, net zoals de riolering, is het opsporen van de oorzaak van het probleem niet evident.  Misschien hebt u reeds gehoord van camera-inspectie? Dit is een efficiënte manier om afvoerleidingen en de riolering te onderzoeken zonder nutteloos breekwerk te moeten uitvoeren.

Wist u dat een lek van 0,1 mm tot 4 liter waterverlies per uur kan leiden?


Een lek is niet altijd zichtbaar. Lekken in daken en leidingen kunnen grote schade, alsook schimmelvorming veroorzaken.  Bij het opsporen van een lek worden nog te vaak muren en vloeren beschadigd zonder zeker te zijn dat de oorzaak ook daadwerkelijk wordt gevonden. Onze ervaren lekzoekers beschikken over de meest innovatieve technieken om een lek in waterleidingen, afvoerleidingen, zwembaden, vijvers of op daken efficiënt op te sporen.

Dien ik voor de extra kilometers te betalen indien ik in een bepaalde gemeente woon?


Hierbij de lijst van de gemeenten waar geen extra kosten voor vervoer worden aangerekend:
Aartselaar, Antwerpen, Berchem, Berlaar, Beveren, Blaasveld, Boechout, Bonheiden, Boom, Boortmeerbeek, Borgerhout, Bornem, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Broechem, Buggenhout, Buitenland, Burcht, Deurne, Duffel, Edegem, Ekeren, Emblem, Eppegem, Essen, Grobbendonk, Heist-op-den-berg, Heffen, Heindonk, Hemiksem, Herenthout, Hingene, Hoboken, Hoevenen, Hove, Hulshout, Kalmthout, Kampenhout, Kapellen, Kapelle-Op-Den-Bos, Keerbergen, Kontich, Kruibeke, Leest, Lier, Londerzeel, Lint, Machelen, Malle, Massenhoven, Mechelen, Meise, Melsele, Merchtem, Merksem, Mortsel, Niel, Nijlen, Oelegem, Opwijk, Putte, Puurs, Ranst, Reet, Ruisbroek, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, ’s Gravenwezel, Sint-Amands, Sint-Job-in-t-Goor, Sint-Niklaas, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Temse, Vremde, Waarloos, Wijnegem, Willebroek, Wilrijk, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zemst, Zoersel en Zwijndrecht.

Wat is een sterfput?


Een sterfput is een soort van infiltratieput (zinkput, bezinkput, verzinkput of zakput). Dergelijke put is een systeem voor het afvoeren van regenwater. De put is voorzien van gaten in de bodem en zijwand. Via deze perforaties sijpelt het water in de grond. Het waterdoorlatende vermogen is zeer groot, waardoor de infiltratiesnelheid afhankelijk is van de mate waarin de bodem het water kan opnemen. Een bezinkput vereist periodiek onderhoud om het risico op dichtslibben te voorkomen.

Wat is de prijs van het reinigen van een regenwaterput?


De prijs voor het reinigen van een regenwaterput is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de mate van vervuiling, de bereikbaarheid van de regenput en uiteraard de grootte van de put. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons!

Hoe kan ik de kortingsbon afprinten?


Wanneer u op de homepagina op de knop "kortingsbon downloaden" drukt, komt u op een pagina waar u uw gegevens dient in te vullen. Na het invullen van uw emailadres, wordt de kortingsbon u automatisch per mail gestuurd. Hebt u echter geen emailadres, dan krijgt u meteen de kans om de bon af te printen door CTRL - P te duwen. 

Hoe maak ik een juiste foto die ik mee kan opladen in de offerte-aanvraag voor een renovatievoorstel?


Graag vragen wij u om een duidelijke foto te nemen van het te renoveren item. Indien er daarnaast ook een lintmeter kunt plaatsen zodat we een referentie hebben voor de juiste afmeting van bv het deksel of diameter van de buis. Het is ook handig om een foto toe te voegen van de locatie zodat we kunnen inschatten waar we het best met onze vrachtwagen staan.

Hoe plaats ik een Google review?


Klik op deze link http://bit.ly/2rpoIkR

1. Beoordeel onze service door ons een aantal sterren toe te kennen.

2. Laat weten hoe uw ervaring is geweest betreffende onze service / diensten.

3. Klik dan op 'posten' en klaar!

4. Bij deze danken wij u hartelijk